Zsirai pincészet - minőségi tokaji, villányi, somlói borok

...saját értékeink újraélesztésével, egyedi termékek
létrehozásával igyekszünk a Magyar Bor nevét öregbíteni.
facebook.com/zsiraipinceszetf Kereséss info@zsiraipinceszet.hum

TokajiBorvidék

Mád

A monda szerint honfoglaló Árpád Vezér megpihent Hegyalja egy magaslatán, körbetekintett, majd a látvány hatására így szólt:

„Ma ád Isten szerencsét e tályon".

Amit látott és amit mondott így tartozik azóta össze, innen származtathatók a környék földrajzi elnevezései:

  • Ma ád - Maád, mai nevén Mád
  • Isten - Isten-hegy, ahol Árpád megpihent
  • Szerencsét - Szerencs
  • Tályon - Tállya.

Mád minden időben meghatározó települése volt a borvidéknek. Határában főurak igyekeztek szőlőt szerezni, a településen pincét építettek, vagy vásároltak.

2005-ben vásároltuk az első szőlőterületeket: Tállyán, Tarcalon és az egyik legjelentősebb területünket a Mádhoz közel eső, rátkai Padi-hegyen, a hegy legkiválóbb fekvésű részén. Azóta szépen gyarapodtunk, és ma már Mádon és a környező településeken (Rátka, Tállya, Tarcal, Tokaj); összesen 13 ha szőlőterületet művelünk.

Központunkat is Mádon alakítottuk ki. 1700-as évek végén épült borház került a birtokunkba, amely a Szirmay családhoz tartozott, a levéltári adatok alapján utoljára gr. Szirmay Ottó birtokolta. Az idő és a hanyagság vas foga sajnos mély nyomokat hagyott, ezért (és más célból is) szükségessé vált a felújítás, amely a közelmúltban fejeződött be. A borház közelében vásároltunk pincét, illetve pincéket. A pinceágakat felújítottuk, kiboltoztuk.