Villányi borvidék

Home / Villányi borvidék

A borvidék gyöngyszeme: Palkonya

Palkonya a borvidék gyöngyszeme: pici sváb település a Villányi hegység „árnyékában”. Szorgalmas lakói szinte érintetlen formában őrizték meg a szőlőtermesztés és borkészítés hagyományait, az országos védelem alatt álló pincesor présházait.

Ez a milliő és a villányi vörösbor iránti elkötelezettség határozták meg pincészetünk alapjainak elhelyezését.

Palkonya

Palkonya: Weingarten-dűlő

A pincészet első területe, az induláshoz képest csak később, 2011 nyarára érte el mai méretét. Néhol szükség volt az ültetvény átalakítására, felújítására: a korábbi ernyő művelésről középmagas kordonossá alakítottuk. A terület egy része bozótos, füves parlag volt, itt új telepítésbe fogtunk. Egy részét – egy „autentikus” küvé, birtokbor megteremtése érdekében – cabernet sauvignon és franc, merlot, kékfrankos, blauburger és kadarka fajtákkal ültettük el. A parlag másik részét 2009. tavaszán telepítettük. Ide a Pécsi Kutatóintézet, pontosabban Czibere Marika új kadarka klónjait ültettük, aminek 2012-es évjárattal kezdődően élvezhetjük a gyümölcsét.

Terület: 2 ha

Fajták: 40% portugieser, 20% kékfrankos, 15% cabernet sauvignon, 10% kadarka és franc, 10% rizlingszilváni, 5% muscat ottonel

Talaj: agyag és mészkő

“A villányi az elegáns bor, a gavalléroké és a dámáké.”

Hamvas Béla