Középhegy Furmint

Home / Középhegy Furmint

Fedezd fel a Tokaj izgalmas, sokszínű arcát az édes borokon túl, és kóstolj bele egy igazán egyedülálló tokaji száraz furmintba.

Családi pincészetünknek 3 borrégióban is van bázisa, de központi területünk Tokaj, ahol a vendégházunk is megtalálható.

Tokajban a zászlóshajó fajtánk a furmint, nagyon izgalmasnak találjuk a benne rejlő széleskörű lehetőségeket. Nem csak aszúsodásra hajlamos, azaz tökéletes édes bor alapanyag, de minőségi, különleges száraz borokat is készíthetünk.

A furmint magával ragadó tulajdonságait remekül kiegészíti a Középhegy dűlő, mely dűlőink közül a legkedvesebb számunkra. Mád egyik legészaknyugatibb dűlője, 2 szőlőhegy ölelésében fekszik. Talaja bentonitos alapkőzet, ami alatt kvarcitos riolittufa található, ez adja a borok ásványosságát.

Szelesebb és hűvösebb mikroklíma jellemzi, ez intenzívebb illatokat, és markáns savakat eredményez a borokban. Ráadásul a felsőbb területeken az erózió hatására elvékonyodott talajnak köszönhetően a dűlőszelektált borok nagyon koncentrált ízvilággal, és expresszív mineralitással rendelkeznek.

Kata Es Kozephegy 2 1

Kata és a Középhegy

“Amikor a pincészetünkhöz kerültem a kezdeti útkereséses szakaszomban mindig jó támpontokat adtak korábbi boraink.

Az egyik ilyen volt egy 2011-es Középhegy Hárslevelű, ami a kedvenc borom volt éveken át. Szerelem volt első és sokadik kortyra is, és elhatároztam, hogy én ilyen borokat szeretnék készíteni. Azóta ez a terület az egyik kedvencem, és az egyik célom, hogy az ebben rejlő potenciált megmutassam borainkon keresztül. Ennek érdekében nagyon sokat kísérletezünk a szőlőben; organikus művelés, furmintklónok összehasonlítása, új alany használat.

Már most is remek arcát mutatja a terület, hiszen innen készül a pezsgőnk, az aszúink alapbora, és természetesen a dűlőszelektált furmintunk is, de igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy ez a minőség, és a dűlő sajátossága a jövőben még erősebb legyen.”

T 1

Hogyan kelnek életre a dűlő adta jegyek a Középhegy Furmintban?

Illatában tipikus furmint, körtés-birses jegyek fogadnak. A korty nagyon koncentrált, szinte kiugrik a terroirra jellemző ásványosság. Elegáns, markáns bor, igazi egyéniség, hosszú érlelési potenciállal.

Borainkat természetes szépségükben szeretjük, a Középhegy Furmint is így készül, szem előtt tartva alapelvünket, a természetességet. Spontán erjesztünk, és nem használunk semmilyen olyan adalékanyagot, ami megváltoztatná a bor alapjegyeit.

Dijak

Ajánljuk…

Kinek

Kinek?

  • Felfedezőknek
  • Karakteres ízvilágot kedvelőknek
  • Azoknak, akik keresik a nem mindennapi borokat
Mikor

Mikor?

  • Hosszú, fárasztó nap után
  • Beszélgetős házi vacsora mellé a barátokkal
Mihez

Mivel?

  • Krémes, húsos ételekkel
  • Gombás ételekkel

“A limpid golden and fragrant wine, complex and richly flavoured with notes of poached pear and peach, a twist of tangerine zest and a supple palate. The finish is long and mineral.”

Caroline Gilby MW, Decanter

 

Megkóstolnád?

Borkostolo Esemeny 2

Hol találkozhatsz velünk legközelebb? Kattints és derítsd ki, hol és mikor kóstolhatsz velünk!

Madi Elmeny 2

Tudj meg többet a Középhegy Furmintról és borainkról, éld át a Zsirai mádi kalandot, jelentkezz be pince-, illetve dűlőtúránkra!

Oszd meg az élményt!

Oszd meg velünk Középhegy Furmint borozós élményeidet, a Facebookon és Instagramon megosztott képeidhez használd a #középhegyfurmint és #zsiraiélmény jelöléseket!

Montazs01