Középhegy

Home / Középhegy

Szívünknek az egyik, hanem a legkedvesebb területe a Középhegy. Mád egyik legészaknyugatibb dűlője, amely nevének eredeti jelentése két szőlőhegy közötti terület. Ugyanis a Középhegy, a Holdvölgy, a Padihegy és a mádi Úrágya-Köves szőlőhegyek között helyezkedik el. Tőle északra kevés a nagyobb domb, ami felfogná az északi szeleket, így a Középhegy általában szeles, és sokszor hűvösebb, mint a település délkeleti oldalán található dűlők. Ennek a szelesebb, hűvösebb mikroklímának köszönhetően jellemzően kevesebb a betegség a szőlőben, valamint a gyümölcs érése kicsit kitolódik. Ez végső soron intenzívebb illatokat, és markáns savakat eredményeznek az innen származó borokban.

Zsirai Kozephegy

A Középhegynek egy déli csücske tartozik hozzánk az aljától a fennsíkig. Így különböző kitettségekkel és talajadottságokkal tudunk dolgozni. A szoknyán lévő vastagabb talajréteggel rendelkező területekről jellemzően intenzív, gazdag, gyümölcsös borok készülnek. Ezek a borok többnyire a késői szüretelésű, és az édes borkülönlegességeink alapboraiként kerülnek felhasználásra.

A felsőbb részén a dűlőnek az erózió hatására a termőréteg elvékonyodott, többnyire csak sziklatörmeléken nő itt a szőlő. Az ilyen körülmények már-már önmagában lekorlátozzák a szőlő terméshozamát, ezért az innen származó dűlőszelektált borok nagyon koncentrált ízvilággal, és egy expresszív mineralitással rendelkeznek.

Dji 0764

A több részletben hozzánk kerülő területeken a tőkék átlagéletkora 30-35 év. Az idősebb tőkéket az 50-es évek végén telepítették, de az utóbbi idők egyik legnagyobb beruházásaként itt várjuk, hogy a legújabb telepítésünk végre termőre forduljon. Az új telepítéssel belevágtunk egy klón és alanykísérletbe is a területen, hogy megtaláljuk, melyik szőlő hozza ki a Középhegyből a legtöbbet.

Zsirai Kata Petra