Mád

Home / Mád

Mád minden időben meghatározó települése volt a borvidéknek. A XIII. századtól kezdve határában főurak igyekeztek szőlőt szerezni, a településen pincét építettek, vagy vásároltak. A település szerepe Tokaj-Hegyalján napjainkban is elvitathatatlan. A területi adottságoknak, a helyi termelők szakértelmének, a hagyományoknak köszönhetően továbbra is a borvidék egyik legmeghatározóbb települése.

Wp 20160422 16 28 05 Rich

A monda szerint honfoglaló Árpád Vezér megpihent Hegyalja egy magaslatán, körbetekintett, majd a látvány hatására így szólt:

“Ma ád Isten szerencsét e tályon.”

Amit látott és amit mondott így tartozik azóta össze, innen származtathatók a környék földrajzi elnevezései:

  • Ma ád – Maád, mai nevén Mád
  • Isten – Isten-hegy, ahol Árpád megpihent
  • Szerencsét – Szerencs
  • Tályon – Tállya.
Gab 6886

2005 óta rendelkezünk a településen szőlőterülettel, mely területnagyság az évek során szépen gyarapodott. Ma már közel 16 hektáron dolgozunk jellemzően mádi dűlőkben, illetve Tállya, Tarcal és Tokaj településeken.

Központunkat is Mádon alakítottuk ki. 1700-as évek végén épült borház került a birtokunkba, amely a Szirmay családhoz tartozott, a levéltári adatok alapján utoljára gr. Szirmay Ottó birtokolta.

Az idő és a hanyagság vas foga sajnos mély nyomokat hagyott, ezért (és más célból is) szükségessé vált a felújítás, amely 2012-ben fejeződött be.

A borház közvetlen közelében található az érlelő pincénk, valamint kóstoló-; és a palackos borok értékesítésének helyet adó üzletünk.

2014 óta vendégházunkba is várjuk a vendégeket, akik át szeretnék élni a hamisíthatatlan mádi életérzést.

Zsirai (95 Of 98)