Zsirai borkóstoló Londonban

Home / Hírek / Zsirai borkóstoló Londonban
Zsirai borkóstoló Londonban

Boraink számos elismeréssel, és több eseményen is bizonyították, hogy minőségiek és megállják a helyüket a piacon. Nemrégiben egy különleges alkalommal, különböző ételekkel párosítva nyújtottak fantasztikus ízélményt a Quality Chop House-ban, Londonban a legjobb éttermek és szállodák sommelier-jei és borvásárlói számára. Az alábbiakban olvashatod a beszámolót a londoni eseményről Linda Galloway tollából, magyarra fordítva:

“Te mivel fogyasztanál egy pohár Zsirait? Ez az a kérdés, ami sokszor felmerül, viszont Londonban megválaszolásra került. Múlt héten a magyarországi Tokaj területéről érkező Zsirai Pincészet boraival készítettem egy ebédet, ahol öt nagyon különböző bort párosítottunk Shaun Searley szuperséf által készített ételekkel a londoni Quality Chop House-ban.


A cél az volt, hogy bemutassuk, milyen jól illeszkednek a borok az ételekhez éttermi környezetben, a vendégek pedig a legjobb éttermek és szállodák sommelier-jei és borvásárlói voltak. Megleptük őket néhány szokatlan párosítással, hogy megkérdőjelezzék felfogásukat arról, hogy mi a „helyes” bor bizonyos ételekkel. Az új borok (és párosítások) megismertetése az emberekkel nem egyszerű. Mindenki tudja (vagy azt hiszi, hogy tudja), hogy mit szeret, és a már ismert és elfogadott dolgokat mindig kényelmesebb elfogadni. Ez lehet az oka annak, hogy az étterembe látogatók kerülik a sommelier-vel a szemkontaktust, és egyből a biztosat választják, legyen szó Sauvignon Blanc-ról vagy Burgundy-ról.

A díjnyertes borásznővel működő kis mádi családi pincészet, a Zsirai borai a következők voltak:
– könnyen iható és sokoldalú fehér keverék (Tokaj Dry)
– testes, ásványi anyagokban gazdag, egydűlős, száraz furmint, birsalma és csonthéjas jegyekkel
– aromás, fűszeres Hárslevelű (a magyar borélet feltörekvő csillaga)
– egy komplex és intenzív édes szamorodni
– zamatosan édes, mézes 6 Puttonyos Aszú, védjegyeként magas savtartalommal


Egy rántott, roppanós, feketeborsos majonézzel megkent sertéslapocska krokett a Tokaj Dry-jal tökéletes párosításnak bizonyult, gazdag ízvilág, melyben a fekete bors kihozza a meleg fűszeres jegyeket a borból. Könnyed választás volt száraz Furmint párosítása retekkel, füstölt tőkehal ikrával és pácolt tojássárgájával, a furmint savtartalma tökéletesen illeszkedett az intenzív halas püréhez. A Hárslevelűt vadterrinnel, apró aszalt sárgabarack csipszekkel párosítottuk, kiemelve a nem mindennapi szőlőfajta csonthéjas jellegét – vendégeinknél nyerő volt.

A főétel egy erős Middlewhite sertéskaraj volt (a Quality Chop House specialitása), őszibarack ketchuppal, és szamorodnival párosítva. A bor (az aszúkészítés késői szüretű mellékterméke) gazdag és összetett, diós jegyekkel és a tölgy érleléséből származó meleg fűszeres jegyekkel, az édessége kiegészíti a sós sertéshúst és a ketchupot is, dicséretes kritikákat kapva.


Bár a 13. század óta a királyok nemes borát, a Tokaji Aszút desszertborként írják le (ahol remekül tölti be a szerepét), de ennél sokkal sokoldalúbb, ezért forró rákkal, alma zselével és sajtokkal tálaltuk. Mind a négy sajt jó volt, de számomra a Loire-i Sainte Maure kecskesajt és a Stichelton blue különösen jól passzolt egymáshoz.

Dsc 0654 Scaled 1


Az elkerülhetetlen végső kérdés, hogy hol lehet megvásárolni ezeket a borokat? A Zsirai borok az Egyesült Királyságban csupán “on-trade”, azaz helyben fogyasztásra kaphatóak. Asztalt kell foglalni a számos étterem egyikében, ahol a borok szerepelnek a listán. Aztán elkapni a sommelier tekintetét, és rendelni egy üveggel a sült sertéshús mellé. A borokat a Jascots importálja, és a Wines of Hungary UK képviseli.”

Olvasd el az eredeti cikket angolul, és tekintsd meg az összes fotót ide kattintva, a cikkben.